Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2013 11:22 - Благоевград - градът, който непременно трябва да се посети
Автор: vilagaliana Категория: Туризъм   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
0



 Благоевград е един от най-красивите градове в България и областен център на югозападна България с богата история. Tой разположен в Благоевградската котловина, на 360 m надморска височина. На изток от него се вижда Рила, а на юг Пирин планина. Благоприятните условия помагат да се зароди тракийска цивилизация тук около 300 г. пр.н.е. Минералните извори стават център на тракийското селище, към което по-късно се насочват римските завоеватели. Едно от първите имена на Благоевград от онова време е  Скаптопара. С идването на славяните живота тук замрял, и за следващите векове липсват данни. След падането на България под  Турско робство, от ХV в. нататък  Благоевград не един път сменя името си - Дюма Базари, Дюма, Орта Дюма, Джумая, Горна Джумая. Но както и да са  го наричали, в Благоевград живеело многочислено мюсюлманско население. Тук е било базирано цялото ислямско войнство. Името Джумая означава – Петък. Петъкът бил ден за празнична молитва на мюсюлманите, а от там и пазарен. За настаняването на християните тук се носи легенда, която разказва как селянин от с. Марулево намерил тук болния си кон, който оздравял от минералните извори. По време на Възраждането от източната страна на река Благоевградска Бистрица се застроява Вароша - Българската махала на града. Жителите на Горна Джумая издействали султански ферман за построяване на църква. Така църквата „Въведение Богородично” е осветена през 1844 г. във Вароша, а в следващите 50 години е достроена и изографисана. Във Вароша се намира и къщата на Георги Измирлиев - Македончето, участвал в Освободителните движения

През 1866 г. е основано и читалището на града. Основател на революционият комитет и организатор на Априлското въстание от 1876 г. е Димитър /Мите/ Марков /1840 – 1876/ учител, обесен след потушаване на въстанието. А през 1912 г., в следствие на Балканската война, пиринския край и Джумая получават своето освобождение. Така следващите войни довеждат до множество преселения от Егейска и Вардарска Македония. Постепенно започнало благоустройството и хигиенизирането на града. През 1919 г. тук се премества Солунската гимназия - днес Национална хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий". Откриват се първоначално две основни училища - Прогимназия, Земеделска гимназия. Построява се Археологичен музей. През 1919 г. излиза първия вестник в Горна Джумая "Македонска сълза". През лятото на 1923 г., в горния край на днешната градска градина, братя Рожен прожектират първия филм. След 1925 г. започва благоустрояването на центъра. През 1926 г. е положен първият камък на днешното читалище и тогава се оформя площад "Македония"  с паметника на Гоце Делчев и операта.

На 9 май 1950 година Горна Джумая е прекръстена на Благоевград в чест на политическия деец Димитър Благоев. През 1954 година към него е присъединено село Грамада, а през 1973 година и село Струмско. В 1955 е построен паметник на Гоце Делчев, висок 8 метра. За удивително кратко време, известно като строителна епоха за дипломатическия корпус, в края на 80-те години Благоевград буквално осъмва с нов център и преобразени общински сгради. Сменя се канализацията; построяват се Партийният дом (днес Американския университет), кметството, поликлиниката; оформя се площад „Георги Измирлиев“ и се пускат фонтаните.

imageДнес Благоевград е един от най–развитите университетски центрове и красиви градове в България с преобладаващо младежко население, благодарение което Благоевград се радва на сериозен туристически поток, затова побързайте да резервирате  Хотел в Благоевград.

Резервирайте вашите нощувки в Благоевград в нашия хотел и насладете се на комфорта, който заслужавате!

Особен интерес за посетителите на града представлява възрожденския квартал „Вароша“ с неговата уникална архитектура.

Ако искате да се насладите на една незабравима  почивка в Благоевград най-добрият избор, който трябва да направите е Хотел Вила Галияна Железница, Благоевград предлага с 21 места, разпределени в шест стаи. Стаите са стилно обзаведени в модерен стил и са напълно оборудвани по най – съвременните стандарти. Една част от стаите за нощувки в Благоевград  тераси, от където се разкриват красиви панорамни картини. Всички стаи в хотела в Благоевград, Симитли са оборудвани с климатик, ЛСД телевизор, WC и самостоятелна тераса. Хотел – Вила „Галияна” в Благоевград, Симитли има отлично разположение, в тиха зона до брега на р. Струма и главен път Е79. Изберете вашите нощувки в Благоевград и се насладете на прекрасна гледка към планинските върхове на Пирин и Влахина планина. Ако желаете да пренощувате в Благоевград след работна среща, то в хотел – вила „Галияна” можете да намерите дискретна и луксозна обстановка



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vilagaliana
Категория: Туризъм
Прочетен: 17326
Постинги: 10
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930